Osteoporoza- mituri vs realitate
Osteoporoza primară este o afecțiune a scheletului caracterizată prin modificări ale microarhitecturii osului, fiind rezultatul unui melanj între îmbătrânirea organismului și un nivel scăzut al hormonilor sexuali.
Se asociază frecvent cu un risc crescut pentru apariția fracturilor de fragilitate cu impact redus, cu creșterea morbidității și a mortalității, precum și cu reducerea calității vieții.
În Statele Unite, mai mult de jumătate din femeile albe aflate în postmenopauză vor experimenta o fractură asociată osteoporozei iar numărul acestora se preconizează a se tripla în următorii ani, ca urmare a procesului fiziologic de îmbatrânire. Numai 33 % dintre doamnele cu fractură de șold vor putea reveni la o viață independentă.
Pe scurt, vă prezint câteva generalități legate de osteoporoză.
- Care sunt factorii de risc?
-Vârsta 50 ani
-Sexul feminin
-Populația albă/asiatică
-Factori genetici- istoricul familial pentru osteoporoză
-Indexul de masă corporală -greutate sub 57 Kg
-Amenoreea (absența mentruației)
-Menarha târzie, menopauza precoce, statusul postmenopauză
-Inactivitatea fizică sau imobilizarea
-Viciile 😈 consumul de alcool și fumatul
-Deficitul de antrogeni sau estrogeni
-Deficitul de vitamina D sau calciu
-Anumite medicamente: steroizii sistemici, suplimentele tiroidiene, chemoterapia, heparina, insulina, tratamentul anticonvulsivant de lungă durată (în special fenitoina și carbamazepina).
- Osteoporoza apare doar la femei- MIT
Într-adevăr, screeninul osteoporozei nu se practică de rutină la bărbați însă 1/3 dintre fracturile de șold apar la domni, tot ei având și un risc crescut al mortalității.
Așadar, cum arată un bărbat la risc pentru osteoporoză? 👀
Are o vârstă peste 70 de ani, este slab (index de masă corporală sub 20-25 kg/m2), inactiv fizic, urmează tratament cortizonic sau terapie de reducere a hormonilor androgeni (ex tratamentul neoplaziei de prostată), are deficit de testosteron (hipogonadism) sau prezintă istoric pentru fractură de fragilitate.
- Osteporoza este confirmată clinic înaintea diagnosticării fracturilor- MIT
Hoțul silențios -osteoporoza este identificată clinic în momentul apariției unei fracturi (NB la factorii de risc).
În general fracturile sunt silențioase👂, pacientul remarcând o modificare a posturii (cifoză respectiv cocoasă) sau scăderea în înalțime. Fiecare fractură poate accentua gradul cifozei și reducerea înălțimii cu 2-3 cm.
Există și fracturi acute pe care le recunoaștem după următoarele caracteristici:
-pot precede o cădere sau traumă minoră,
-durerea este localizată la nivelul coloanei dorsale sau lombare,
-se asociază cu spasm muscular ce dispare când pacientul stă întins pe spate,
-mișcarea accentuează durerea de aceea pacientul preferă repausul/imobilizarea,
-durerea acută dispare după aproximativ 4-6 săptămâni dar poate deveni cronică în cazul unei cifoze severe.
- Cândva osteoporoza, mereu osteoporoza- MIT
Diagnosticată la timp, cu tratament specific, exerciții fizice efectuate constant și o dietă bogată în calciu și vitamina D, prognosticul osteoporozei este bun.
Există medicație specifică- multe terapii fiind decontate sau gratuite, monitorizarea eficienței tratamentului făcându-se prin reevaluarea testului DXA, a riscului de fractură precum și a unor evaluări paraclinice (analize).
Bifosfonații-medicația de primă linie se administrează mereu cu un pahar cu apă, anterior primei mese și înaintea administrării oricăror altor medicamente.
Pacientul va sta 30 minute în poziție verticală pentru a preveni riscul ulcerațiilor esofagiene. În această perioadă se va evita consumul de cafea, lapte, derivate de lapte și suc de portocale, deoarece poate reduce absorbția bifosfonaților orali .
Important de menționat 💥 durata tratamentului continuu, nu mai mult de 5 ani consecutivi, precum și atenționarea apariției coxalgiei (durere de șold) la pacienții aflați sub terapie antiresorbtivă, acuze ce vor necesita consult și investigații suplimentare (ex radiografie).
- majoritatea doamnelor precum și câțiva domni vor avea osteoporoză 😕
- neglijarea acestei condiții se asociază cu risc crescut pentru fracturi-tasări respectiv tulburări respiratorii, risc crescut pentru pneumonie, limitarea activităților zilnice, o calitate scăzută a vieții, depresie, costuri suplimentare 🙊🙉🙈
- există prevenție, tratament și monitorizare
- renunțați la fumat și la consumul de alcool
- acceptați recomandarea (sau faceti-vă timp) pentru un program de kinetoterapie și mențineți aderența la acesta
- mâncați sănătos și diversificat, axați-vă pe o dietă bogată în calciu și vitamina D recomandată de specialiști, evitați consumul inutil de suplimente- în absența unor recomandări pertinente, bazate pe dovezi.
Bucurați-vă!
Căutați frumosul și binele până și în cele mai intunecate momente!
Și fiți sănătoși!
Dacă aveți neînțelegeri, solicitați un consult. Poate chiar reumatologic 😉
Referinte
https://reference.medscape.com/viewarticle/979172?src=wnl_edit_tpal&uac=152996SV&impID=4553574&faf=1
Porter JL, Varacallo M. Osteoporosis. [Updated 2022 Jun 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441901/
Această operă este pusă la dispoziţie sub
Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internațional .
Comentarii
Trimiteți un comentariu