Remote-Hybrid- pofte- anxietate-depresie...La Multi Ani!
Cu întârziere vă doresc un An Nou fericit, cu multă sănătate, iubire și rezistență (fizică și mai ales psihică)!
Aparent scăpăm de un val, ne relaxăm un pic apoi ne lovește altul...și tot așa. 🌊
Parcă ne-am obișnuit cu fluctuațiile acestea și încercăm să ne continuăm existența, neavând prea multe alternative.
Știu că mulți dintre voi încă mai lucrați remote sau poate hybrid, motiv pentru care solicitați un consult reumatologic.
Pentru diverse junghiuri, dureri articulare sau musculare, amețeli iar la o anamneză mai amănunțită chiar tulburări de vedere, somn, dificultăți de concentrare și de adaptare precum și modificarea apetitulului (și nu în sensul scăderii lui 😱). Nu sunteți singurii.
Pentru a îndulci un pic situația, vă prezint mai jos concluziile unui studiu ( https://doi.org/10.1016/j.shaw.2021.01.010) efectuat la începutul pandemiei. 869 de angajați din Bangkok (Thailanda) au completat un chestionar online, studiul având scopul de a estima impactul lucrului de acasă asupra sănătății angajaților și modificarea stilului de viață al acestora. Așadar...
Majoritatea era reprezentată de doamne 💃 de vârsta medie și studii universitare, cu experienta de lucru <10 ani, care locuiau cu membrii familiei în aceeași casă/locuință.
În general începeau programul la aceeași ora ca la birou. 1/5 din participanti nu utiliza mobilier corespunzător (scaun- masă), 2/5 nu aveau un spațiu privat de lucru, 60% au avut probleme cu internet-ul, 9% s-au ocupat de îngrijirea copiilor.
S-au mai observat:
Cele mai frecvente afecțiuni medicale:
1.Creșterea în greutate
2.Dureri la nivelul coloanei cervicale, centurii scapulare (umeri) si dureri de spate
Acestea sunt de ordin ergonomic, vorbim de poziții vicioase prelungite și incomode.
Însă au fost raportate și tulburări generate de mediu, cum ar fi tulburări de vedere, acuze în sfera ORL (nas-gât-urechi), tulburări respiratorii, probleme dermatologice dar și migrene, insomnii, dureri abdominale, cistite.
Cele mai frecvente probleme psihosociale:
2.Ambiguitatea între job si viața cotidiană 😵
3.Anxietate generată de muncă
Dar si burnout, depresie, tulburări de concentrare.
Cele mai frecvente schimbări ale stilului de viață:
1.Interacțiunea cu familia
2.Consumul de alimente
3.Dificultăți la trezire (în general tulburari de somn, cu alterarea calității acestuia).
Problemele identificate în acest studiu sunt efectul:
- condițiilor de muncă
- de mediu
- a factorilor comportamentali
Noul mod de lucru interferă cu ritmul biologic și social al angajatului ducând la apariția vulnerabilităților, mai ales atunci când vorbim de o persoană care locuiește singură.
Iată câteva probleme pe care trebuie să le identificăm, asumăm și trata dar mai ales să le prevenim. Menționez că datele de mai sus au fost colectate la începutul pandemiei când normalitatea coditianului era încă proaspătă.
Angajatorii trebuie să:
- implementeze/ promoveze politica lucrului de acasă prin idenficarea unor probleme de sănătate asociate muncii, eventual și o reconsiderare a medicinei muncii,
- asigurare un mediu de lucru sănătos, prietenos cu angajatul (și familia acestuia) pentru a mentine astfel performanța și productivitatea.
S-ar putea lua în considerare:
- scurtarea programului de lucru (deja implementat în unele țări)
- modul de lucru hybrid,
- logarea (înregistrarea) orelor de lucru,
- furnizarea echipamentelor adecvate biroului de acasă,
- acordarea de ajutor părinților cu îngrijirea și școlarizarea copiilor (https://www.du.edu/news/pandemic-endemic-future-work-life-balance).
Cum pandemia pare un macrameu, cu împletituri și innodări, finalul fiind undeva...pe acolo, trebuie să ne adaptăm contextului actual, fără să plătim cu sănătatea fizică și psihică a noastră sau a familiei.
Să fim sănătoși !😉
Surse:
https://doi.org/10.1016/j.shaw.2021.01.010
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S209379112100010X
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internațional .
Comentarii
Trimiteți un comentariu