Ecografia articulară
Ecografia articulară.
Ce? Cum? În ce fel? De ce?
Deoarece am avut pacienți surprinși de existența acestei investigații, vă prezint câteva informații despre ecografia articulară- o evaluare de nișă, prietenoasă cu pacientul și extrem de practică.
CE ESTE ?
O investigație imagistică utilă, noninvazivă, neiradiantă care nu necesită substanță de contrast.
DE CE ?
Din familia investigațiilor imagistice de departe cel mai căutat este examenul RMN. Care are numeroase avantaje dar și câteva inconveniente. Știți că este contraindicat la pacienții cu pacemaker cardiac sau la cei cu dispozitive/elemente metalice (proteze articulare incompatibile, material de osteosinteză, clipsuri metalice). Dacă nu vă regăsiți in enumerarea de mai sus, poate că ați reușit să vă programați pentru RMN (uneori după lungi așteptări și perseverență) însă aveți surpriza unui atac de panică 😑 transpirații, nod în gât, sufocare... aveți claustrofobie. Și asta a fost tot.
Sau nu puteți sta suficient de mult timp în aceeași poziție, poate din cauza disconfortului generat de dureri.
Ei bine, ecografia articulară este soluția. Oricine poate face această investigație.
Permite examinarea în timp real. Multe patologii articulare rămân nediagnosticate dacă se evaluează în repaus (ex RMN) pe când în cazul ecografiei, pacientul poate preciza locul dureros și prin anumite teste, durerea poate fi reprodusă.
Arată-mi unde te doare și sonda se va aplica pe zona respectivă, crescând astfel șansa identificării cauzelor.
Poate evalua si regiunea contralaterală, pentru comparația segmentelor.
Oferă informații suplimentare fiziopatologice prin funcția Doppler si power Doppler (respectiv despre gradul vascularizației, foarte util în cazul pacienților cu poliartrită reumatoidă/ artrită psoriazică, bursită/ tendinopatii sau corpi străini).
Poate fi utilă în examinarea unor structuri lungi (ex nervi) trecând cu ușurință prin mai multe regiuni anatomice. Permite nu doar identificarea cauzelor dar și tratarea unora dintre ele, prin efectuarea infiltrațiilor sub ghidaj ecografic.
PENTRU CE ?
Situațiile sunt multiple si frecvent întâlnite. În general când există:
- amorțeli/furnicături la nivelul mainilor/picioarelor,
- dureri articulare, asociate sau nu cu tumefacții (umflături), limitarea mobilitații, blocaj articular
- apariția unor formațiuni în adiacența articulației (chisturi, noduli),
- manifestări complexe, simetrice când specialistul suspectează o afecțiune articulară autoimună (ex poliartrita reumatoidă, artrita psoriazică, spondilită anchilozantă) sau când dorește evaluarea statusului (progresia/regresia inflamației).
Puteți fi suprinși dar să stiți că are aplicabilitate și în cazul durerilor-zgomotelor la nivelul articulației temporomandibulare situată la nivelul urechii.Aceasta se poate artroza, prezintă cracmente (trosc!) când mestecăm, uneori putând rămâne blocata o scurtă perioadă de timp 😱
CÂND ?
Aproape oricând 😊 de multe ori fiind preferabil cu pacientul simptomatic (adică cu dureri/ tumefacții/amorțeli).
PREGĂTIRE ?
În afară de prezența fizică si o vestimentație ce se poate scoate ușor😁 (sonda de examinare se aplică direct pe zona dorită prin intermediul gelului), nimic special.
Este o investigație care nu radiază, nu trebuie să vă scoateți bijuteriile (doar dacă se examinează mainile), nu trebuie să țineți post și nici să vă hidratați înainte (asemănător ecografiei abdominale).
PRECIZĂRI
Rezultatul se emite pe loc, în general se eliberează si fotografii elocvente deci nu trebuie să reveniți fizic sau telefonic după interpretare -câștigați astfel timp (ați scăpat🙊), iar gelul nu pătează 😏
Ecografia articulară este o investigație exclusiv cu plată, nefiind decontată de casele de asigurări.
Este operator dependentă, adică cu cât ești mai priceput/experimentat, cu atât mai bine. Și mai bine dacă ecograful este performant.
Durează mai puțin decât RMN-ul (timp variabil, aproximativ 30 minute).
Momentan nu se efectuează de rutină ecografii la nivelul coloanei vertebrale.
Exemple din practica curentă:
- poliartrita reumatoida si tenosinovita, artrită psoriazică
- tendinite, deget in resort in contextul suprasolicitarilor mecanice (ex muncă de birou, utilizare excesivă telefon/tastatură, mouse)
- artrite, epicondilite (cot), afecțiuni ale umărului pe fondul suprasolicitărilor (diverse activități sportive/recreaționale),
- artroza mainilor,
- dureri la nivelul sternului și articulației sterno-claviculare,
- dureri si/sau tumefacții la nivelul gleznei, tendonului Achilean, calcaneu, zonă plantară (fascie plantară), metatarsalgii (dureri la nivelul degetelor de la picioare), genunchi sau parestezii dureroase la nivelul mâinilor (sindrom de tunel carpian).
Enumerarea de mai sus reprezintă o mică parte din patologiile ce pot fi evaluate ecografic, cu mențiunea unei plaje largi de activități responsabile de apariția acestora (activitățî sportive susținute sau nu, activități mecanice zilnice, traumatisme, poziții vicioase prelungite).
În speranța conturării unei idei despre această frumoasă și eficientă investigație, sănătate să aveți!
Iar dacă apare vreo problemă articulară și nu știți de unde să începeți, consultați un reumatolog. Că e fain.
https://www.ajronline.org/doi/abs/10.2214/AJR.07.3385
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internațional .
Comentarii
Trimiteți un comentariu